Wij gebruiken cookies. accepteer

EMY (BE)

Hoeft het gezegd dat veel artiesten na de voorbije twee jaar barsten van de energie en creativiteit die ze willen delen met het publiek? Dat geldt zeker ook voor EMY, dat met “Illusions” al vroeg in het jaar een nieuwe single dropte. 2022 wordt een goedgevuld jaar, en een scharniermoment in de carrière van deze veelbelovende band.

Maar eerst even terug naar het prille begin. In de zomer van 2016 koopt Emy Kaboré, een in Parijs geboren Gentse met een uniek en bedwelmend stemgeluid, een gitaar en begint ze puur op gevoel muziek te maken. Drie jaar later, ze is dan 19, verovert ze solo de derde plaats op Humo’s Rock Rally en kan ook haar eerste EP op de nodige goedkeurende knikjes rekenen. In 2019 gaat het roer om en ziet de band EMY – met hoofdletters – het levenslicht.

Gitarist Brian Bogaert, bassist Sander Huys en frontvrouw Kaboré trekken de grenzen van de muzikale genres helemaal open: van neo/progressive soul over fusion, world en pop tot zelfs jazz, EMY kijkt met een open blik naar de wereld. Die open mind uit zich ook in de lyrics – nu eens introspectief en intiem, dan weer met oog voor mens en maatschappij – en in de manier van werken. Elke song of elk project ontstaat op een eigen en fluïde manier, zonder afgebakende rolverdeling tussen de bandleden. Samen musiceren en schrijven ze, soms in samenwerking met andere muzikanten en producers. Het resultaat is telkens uniek en in die zin helemaal EMY.

Dat eclectisch en catchy perfect samengaan, bewijst EMY in 2021 met tweede single ‘Inconvenient’, laidback indie soul met een kleine maar opvallende Pink Floyd-esque touch. Net als bij voorloper ‘Freestyle’ lusten de grote radiozenders er pap van, en ook de deur naar Frankrijk gaat open. De gerenommeerde booker A Gauche De La Lune (andere Belgen op het roster: Balthazar, Girls in Hawaii, The Haunted Youth) ziet het potentieel en neemt de band onder z’n hoede. Het is de bedoeling dat ook de rest van Europa voor de bijl gaat, maar dat is moeilijk wanneer optreden noodgedwongen eerder uitzondering dan regel is. Toch maakt EMY indruk, onder meer op Les Nuits Botanique en festivals in Nederland, Frankrijk en Duitsland.

Geen wonder dus dat de goesting in 2022 groot is. Eerste nieuwe single ‘Illusions’ is energieke en krachtige neo soul die we ook kennen van Sault, Arlo Parks, The Internet en Jorja Smith. De komende maanden volgt er nog veel geweldig nieuw werk van EMY, terwijl de band ook hard werkt aan de debuutplaat die in 2023 in de rekken moet liggen. Met ook nog een volle concertagenda is EMY helemaal klaar voor het belangrijkste jaar in z’n nog prille carrière.

foto EMY © Jorre Janssens