Wij gebruiken cookies. accepteer

Fay Lovsky & Arthur Ebeling (NL)

Gedurende haar schooltijd op de middelbare school trad Fay Luyendijk op in cafés met nummers van Joni Mitchell en Simon and Garfunkel. Op de Gerrit Rietveld Academie studeerde ze grafische en audiovisuele vormgeving. Tijdens deze studie maakte ze enkele filmpjes voor de televisiequiz Twee voor twaalf van de Vara. Met het hiermee verdiende geld kocht ze een tweesporen bandrecorder van Revox. Net als de artiesten Todd Rundgren, Van Dyke Parks en 10cc (die zij zeer bewondert) nam zij hierop al haar muziek zelf op. Dit ging volgens het sound on sound-principe, wat ook de titel is van haar eerste album. De Engelse zanger Jona Lewie hielp een handje mee.

De door Idiot Records bedachte naam Fay Lovesick wisselt ze zo snel mogelijk in voor Fay Lovsky.

In 1986 voegt Fay Lovsky zich bij Magnificent Seven van Henny Vrienten. Deze band bestond van 1986 tot 1991 en maakte maar 1 album; The best of the worst. De band speelde filmklassiekers. In 1986 verleende Fay Lovsky ook haar medewerking aan La Grande Parade, een verzamel-album over de gelijknamige tentoonstelling in het Stedelijk Museum.

Fay Luyendijk (Leiden, 9-9-1955) volgt een opleiding aan de Rietveld Academie en maakt vervolgens een eerste mini-lp onder de naam Fay Lovesick op het 1000 Idioten-label. Sinds 1981 noemt zij zich Fay Lovsky. Zij maakt aanvankelijk furore als doe-het-zelf-artieste. In de jaren negentig treedt zij op met de Magnificent Seven en La Bande Dessinée. De laatste jaren is zij ook bekend door het bespelen van het exotische instrumenten als de zingende zaag en de theremin. Fay Lovsky is ook actief als componiste van film-, reclame- en documentaire-muziek. Haar kerstsingle Christmas Was A Friend Of Mine is een evergreen.
1980
Al tijdens de middelbare schooltijd in Leiden treedt Fay Luyendijk op in café's met een gitaar en een lange jurk met repertoire van Joni Mitchell en Simon & Garfunkel. Tijdens haar studie grafische en audiovisuele vormgeving aan de Amsterdamse Rietveld Academie maakt Fay Luyendijk enkele korte animatiefilmpjes voor de televisiequiz Twee Voor Twaalf. Met het verdiende geld koopt ze een Revox-viersporen-recorder. Door alle partijen en zangstemmen stuk voor stuk op te nemen (het sound on sound-principe) maakt ze zo haar compleet eigen muziek. Een bewerkelijke en tijdrovende techniek, maar wel geheel onafhankelijk van buitenstaanders. Fay Lovsky sluit hierbij aan op door haar bewonderde studiofreaks als Todd Rundgren, Van Dyke Parks en 10cc. Via een Engelse vriend komt ze in contact met Britse studiomuzikanten en neemt enkele demo's op. Na met ex-Shanana-rocker Mal Gray gewerkt te hebben neemt Fay Lovesick een eerste 10 inch mini-lp voor het 1000 Idioten-label van Johan Visser op: Sound On Sound. Zij speelt ook korte tijd als toetseniste in Tutti Frutti van Meike Touw. De eerste single Party Time wordt geproduceerd door Jona Lewie.
 

 


1981
Sinds 1981 noemt Fay Luyendijk zich Fay Lovsky in plaats van Lovesick. In haar begeleidingsband spelen: Roy Bakker (drums), Rick Vrijman (orgel, piano, gitaar), Toon Fieyra (gitaar) en Eric Eldering (bas).
 

1982
Op haar tweede lp Confetti wordt Fay Lovsky begeleid door Peter van Straaten (bas), Jan Groenendijk (drums), Arie Kuit (sax), Cees Stolk (synthesizer), Ron Limberg (trompet) en Chris Michie (gitaar). De elpee wordt bekroond met een Edison. Zij ontvangt ook de Zilveren Harp van Conamus. Met de sfeervolle kerstsingle Christmas Was A Friend Of Mine heeft zij een eerste kleine hit. Het nummer groeit uit tot een echte classic.

1983
Origami wordt gemaakt met behulp van de arrangeurs Jakob Klaasse en Cees Stolk. Johan Visser doet de productie. Fay treedt op met De Toekomst, de vroegere begeleidingsgroep van Bram Vermeulen met ondermeer Jakob Klaasse in de gelederen.

1985
Op de vierde elpee Cinema is een hoofdrol weggelegd voor arrangeur/saxofonist Gerbrand Westveen.

1986 - 1901
Fay Lovsky treedt toe tot de Magnificent Seven, een project van Henny Vrienten. De repertoire van de band bestaat uit filmklassiekers. De Magnificent Seven bestaan van 1986 tot 1991 en maken één cd. Zij levert een bijdrage aan La Grande Parade, een concept-elpee waarop 'Rietveld'-musici als de Nits muziek maken geïnspireerd op de gelijknamige tentoonstelling in het Stedelijk Museum. Fay Lovsky kiest voor een schilderij van Bonnard: "Nu dans le bain."

1990
Lovsky is als 'diseuse' te horen op een cd van het Fodor Kwintet in het stuk Opus no. Zoo van Luciano Berio. Het album wordt uitgebracht door het label Attacca van Sieuwert Verster.
 

1992
Voor de cd "Jopo In Mono" werkt ze samen met striptekenaar Joost Swarte. Fay Lovsky zingt het liedje I Wake Up With A Song op de cd The Original Laurel & Hardy Music van The Beau Hunks.
 

1993
Fay Lovsky treedt met The Veggies op als huisband van Hanneke Groentemans radioprogramma. Ze zingt en bespeelt de zingende zaag in het nummer I Dreamt I Dwelt In Marble Halls op een nieuwe uitgave in de serie The Original Laurel & Hardy Music van The Beau Hunks.
 

1994
Fay Lovsky formeert La Bande Dessinée met Louis Debij (drums), Cok van Vuuren (gitaar, zang) en Chris Grem (bas, zang). Zij levert diverse gastbijdragen bij opnamen van Nederlandse artiesten (Mathilde Santing, Nits, Karin Bloemen, de Berini's) en op exotische instrumenten bij opnamen van 'serieuze' artiesten als het Metropole Orkest, het Fodor Quintette en de Beau Hunks.

1996
De cd Fay Lovsky & La Bande Dessinée plaatst haar weer in het middelpunt van de belangstelling. Basta Records brengt haar oude materiaal uit op cd en ze doet diverse theatertournee's. Ze speelt theremin op de plaat Surfin' Christmas van de Amerikaanse groep The Wavebenders. Fay Lovsky doet mee aan de Efteling Sprookjesshow die in 1996-1997 te zien is in het Efteling Theater van het Sprookjespark te Kaatsheuvel.

1997
De cd Numbers slaagt erin de hernieuwde belangstelling in de media warm te houden. Ondertussen maakt Fay muziek bij de theaterproductie Kleine Sofie En Lange Wapper.
 

1998
Fay Lovsky is te horen op het album Soundshopping. Het is een samenwerking tussen Arling, Cameron en tekenaar Joost Swarte. Later dat jaar werkt Lovsky zowel live als in de studio samen met het duo Arling & Cameron. Hieruit volgt in de vorm van het nummer Gershwin een bijdrage aan de Franse compilatie-cd Soft & Easy.
 

1999
Het programma The Next Generation bevat ditmaal ook Nederlandstalige liedjes. La Bande Dessinée bestaat tijdens de tournee uit Van Vuuren, Grem, Stolk en Debij. In januari is Lovsky’s zang en thereminspel te horen op Mother Magoo Suite. Dit nummer belandt op een cd van het Metropole Orkest. Ze speelt ook theremin in Shostakovich's Film fragmenten van het Concertgebouw Orkest.

2000
Fay Lovsky krijgt een Gouden Harp. Eigen Weg is de titel van Lovsky's eerste Nederlandstalige album. Ze levert bijdragen op het album Music For Imaginary Films van Arling & Cameron.
 

2001
Bande Dessinée bestaat dit jaar naast Fay Lovsky uit Rob Wijtman, Cok 'Cornell' van Vuuren en Chris Grem.
 

2002
De legendarische Amerikaanse striptekenaar Robert Crumb speelt in maart nog eenmaal in Nederland. Fay Lovsky zingt en speelt zingende zaag in zijn begeleidingsband Les Primitifs du Futur. Onder naam Lovsky presenteert Fay Lovsky in mei haar nieuwe album Maze Of Mirrors. De gelijknamige theatershow is vormgegeven als een muzikaal stripverhaal. Fay Lovsky verzorgt een gastbijdrage op het album Fooly Dressed van de band Aemen. De plaat komt in november uit.
 

2003
Fay Lovsky doet in juli mee tijdens een van de optredens van gitarist Pat Metheny en het Metropole Orchestra op het North Sea Jazz Festival. De zangeres is ook te vinden op het reizende festival De Parade. Op de soundtrack van Henny Vrienten bij Pietje Bell 2 staat in de credits bij Fay Lovsky 'kip & zang' vermeld. Gitarist Cok van Vuuren richt de band Ocobar op.
 

2004
Fay Lovsky verzorgt de muziek op de cd Erik Of The Klein Insectenboek. Het hoorspel is gebaseerd op het boek van Godfried Bomans en wordt voorgedragen door Peter Drost die ook alle rollen voor zijn rekening neemt. De cd verschijnt in december, vrijwel gelijktijdig met release van de gelijknamig speelfilmversie.
 

2005
Tijdens de Filmmuseum Biënnale 2005 in april verzorgt Fay Lovsky samen met Gert-Jan Blom, Joost Belinfante en Cok van Vuuren de muzikale begeleiding bij de stomme film Le Mystère De La Tour Eiffel van Julien Duvivier uit 1927.
 

2007
Fay Lovsky zingt in het nummer Images Of Washington op het album Gatecrashin' van jazztrompettist Eric Vloeimans. Voor de derde editie van de Filmmuseum Biënnale componeert ze een zogenaamde soundscape bij de zwijgende film The Floor Below uit 1918 met de komische actrice Mabel Normand. Fay Lovsky voert de combinatie van livemuziek en geluidseffecten uit tijdens de opening van de Biënnale op 11 april in Muziekgebouw aan 't IJ. Lovsky levert een bijdrage op Odd Man Out, het eerste soloalbum van toetsenist Frank Baijens (ex-Double Grant).
 
(Bron: Nationaal Pop Instituut Nederland)