Wij gebruiken cookies. accepteer

vr 20.03.2009

AB @ N9: Blick Bassy (CM)

AB-Clubcircuit: wegwijzers naar nieuwe muziek

Het AB/Clubcircuit project ‘Wegwijzers naar nieuwe muziek’ mag op 20 maart letterlijk worden geïnterpreteerd. Die dag  presenteert AB in N9 villa (Molenstraat 165, 9900 Eeklo) Blick Bassy, wiens  eerste internationaal verdeelde cd Leman pas op 3 maart in de Benelux wordt  gereleased. Leman komt uit op het kwaliteitslabel World Connection, home van  o.a. Tito Paris, Sara Tavares en fadoster Mariza.

Blick Bassy is  Kameroenees van origine. Hij groeide er op met de traditionele muziek van het  land, maar luisterde ook vaak naar figuren als Marvin Gaye of Gilberto Gil.  Invloeden die te horen waren in zijn eerste band Jazz Crew, waarmee hij een  soort van afro-jazz-bossa fusie bracht. In ‘96 startte hij een 2e groep  Macase, die twee albums uitbrachten, Etam (‘99) en Doulou (‘03) en grote  sterren werden in eigen land. Macase viel een aantal keer in de prijzen, Radio  France International huldigde hen in 2001 met een Prix RFI Musiques Du Monde  en op de Masa (de grootste muziekbeurs van West-Afrika in Abidjan/Ivoorkust)  werden ze datzelfde jaar verkozen tot Best Group. Blick Bassy had zich toen al  bewezen als een goede zanger en componist, maar in 2004 toonde hij ook dat hij  weet hoe je platen moet produceren. Het door hem gearrangeerde en geproducte  album van rapper Koppo verkocht 200.000 exemplaren in heel West-Afrika, een  gigantisch aantal in dat deel van de wereld.

In 2005 verhuisde Blick  Bassy naar Parijs, waar hij al gauw aan de bak kwam en samen optrad met o.a.  Manu Dibango, Cheikh Tidiane Seck, Keziah Jones en Lokua Kanza. Het werd tijd  voor een soloplaat, die hij deels in Parijs, deels in Salif Keita’s studio in  Bamako/Mali opnam met Keita’s vaste producers Jean Lamoot (zie ook Girls In Hawaii) en Jean-Louis Solans. Het resultaat is er nu: Leman, een sprankelende  wereldplaat met enkel sterke nummers. Blick Bassy’s warme stem wordt geplaatst  in een akoestische omgeving, enkel subtiel begeleid op gitaar, kora en  kalebas. Het geluid is lichtvoetig dansbaar, elegant, vol zon, ideaal voor op een  zuiders strand. De liedjes kruipen ogenblikkelijk onder de huid, die prompt  wat bruiner wordt. Blick Bassy doet wonderen voor het humeur. We voorspellen  een grote, zoniet een zeer grote toekomst.   

VVK: €10

vrijdag 20.03.2009
deuren 20:00
start 21:00

N9 villa
Molenstraat 165
9900 Eeklo
Bekijk op Google Maps

Ticketinfo