Wij gebruiken cookies. accepteer

do 19.08.2010
Helden in het Park

Helden in het Park

Helden in het Park is een gratis wereldmuziekfestival, georganiseerd door muziekclub N9. Op vier donderdagavonden treden telkens twee groepen op in het sfeervolle Heldenpark in Eeklo.

helden in het park

Helden in het Park - Dag 4

Horace Martin (JM) / DOREEN SCHAFFER & THE MOON INVADERS (JM/BE)

Horace Martin uit Kingston/Jamaica begon te zingen op zijn twaalfde en maakte zijn eerste opnames toen hij pas 14 was. Hij viel op in '79 toen hij deelnam aan de Tastee Talent competitie, waarin hij derde eindigde na de jonge Nadine Sutherland en Paul Blake (Blood Fire Posse). Gedurende de jaren 80 scoorde hij een reeks top 10-hits in Jamaica. In totaal nam hij vier albums op, waarbij hij samenwerkte met tal van groten (Sly & Robbie, Burning Spear, Coco Tea, Beres Hammond ...). Maar dan vluchtte hij, zoals zoveel muzikanten van zijn generatie, voor het aanhoudende geweld naar het buitenland. Het eiland mag dan al prachtig zijn, de misdaadcijfers zijn er al lang torenhoog. Zo had Jamaica in 2005 de bedenkelijke eer procentueel het hoogst ter wereld te scoren qua vermoorde burgers. Martin belandde in Canada en werd daar één van de toonaangevende rootsreggae artiesten. Hij behaalde twee maal een Canadian Music Reggae Award. Ondertussen startte hij zijn eigen Shockout Martin label, waarop hij naast eigen werk ook dat van anderen uitbrengt (o.a. Horace Andy). Aan de andere kant van de oceaan heeft hij zijn bezigheden, maar we kunnen moeilijk beweren dat hij in Europa een bekende naam is. Eigenlijk integendeel, want enkel bij reggaeconnoisseurs geldt hij als één van best bewaarde geheimen van het eiland. Verandering is op til, want nadat hij in 2008 een eerste keer toerde in Spanje, komt hij nu terug voor een uitgebreide Europese tournee. Waarbij hij op zondag 8 augustus aangekondigd staat op het grote One Love Festival in London. Nadien zien we zijn naam ook opduiken op Reggae Jam Bersenbruck (DE) en Ostroda Reggae (PL). Voor de liefhebbers, zijn falsetto stemgeluid wordt vergeleken met dat van Cornell Campbell, de al vermelde Horace Andy en de betreurde Dennis Brown. Die laatste is toch echt één van de allergrootsten uit de reggaegeschiedenis, door Bob Marley zelf tot 'kroonprins' gebombardeerd.

En dan volgt een heuse queen, nl. Doreen Schaffer, de koningin van de ska. Zijn we aan het overdrijven? Nee hoor, want de dame stond met de legendarische Skatalites aan de wieg van het genre. De aimabele Doreen doet er niet moeilijk over, ze wijt het enkel aan 'being on the right place on the right time'. De plaats was de vermaarde Studio 1 in Kingston/Jamaica, de tijd: begin van de jaren zestig van de vorige eeuw. Van The Skatalites was nog geen sprake, het waren op dat moment nog anonieme studiomuzikanten. Producer (Sir) Clement 'Coxsone' Dodd zorgde voor een ontmoeting met Lloyd Knibb, de latere Skatalites-drummer en al gauw leerde Doreen ook de anderen kennen. Dat waren stuk voor stuk uitstekende muzikanten, die in juni 1964 besloten om hun krachten te bundelen onder de naam The Skatalites. Hun naam en faam verspreidde zich snel in het nu onafhankelijke Jamaica (sinds '62) en ze toerden het hele eiland rond. De eigenlijke kern bestond uit 9 instrumentalisten, live en op plaat aangevuld met gastzangers als de in 1970 overleden Jackie Opel (bijgenaamd de Jamaicaanse James Brown) en één enkele zangeres: onze Doreen. Wiens echte naam Monica Johnson is, Doreen Schaffer (soms ook gespeld als Schaeffer of Shaffer) was toen één van de weinige vrouwelijke zangeressen in de door mannen gedomineerde Jamaicaanse muziekwereld. Topproducer Dodd hield van man-vrouw duetten, hij nam verschillende singles op van Jackie & Doreen of Doreen & Jackie. Met The Skatalites ging het gauw fout, de oorspronkelijke bezetting hield het na amper een jaar al voor bekeken. Een erg druk jaar weliswaar, waarin veel nummers werden opgenomen, vaak werd opgetreden en, en passant, ook nog de nog jonge Bob Marley op de sporen werd gezet. Het verhaal leek voorbij, Doreen werd moeder en huisvrouw. De ska deemsterde wat weg, rocksteady en reggae namen de vlag over. Tot het genre eind van de jaren zeventig opeens erg populair was. In '83 werd The Skatalites heropgericht, de aanleiding was het Reggae Sunsplash-festival van dat jaar. Sindsdien toeren ze de wereld rond, in '99 passeerden ze zelfs eens in onze eigen club in Eeklo. Natuurlijk was Doreen erbij. The Skatalites bestaan tot op heden, ze speelden dit jaar op 4 mei nog in Leuven. Op de slotavond van HIHP presenteren we Doreen Schaffer niet met The Skatalites, maar wel begeleid door de uitstekende Belgische The Moon Invaders. Ze namen ondertussen samen een plaat op. Dat moet dan het 4e Moon Invaders-album zijn. Het vijfde verscheen recent: een liveplaat opgenomen in de Brusselse AB. De tienkoppige The Moon Invaders behoren tot de beste Europese reggae/ska-acts, ze begeleidden in het verleden o.a. Alton Ellis, Rico Rodriguez, Pat Kelly en natuurlijk Doreen Schaffer. De dame voor wie we op 19 augustus de rode loper uitrollen.

Gratis

donderdag 19.08.2010
deuren 19:00
start 20:00

Heldenpark
Oostveldstraat 91
9900 Eeklo
Bekijk op Google Maps

Ticketinfo