Wij gebruiken cookies. accepteer

do 07.08.2008
Helden in het Park

Helden in het Park

Helden in het Park is een gratis wereldmuziekfestival, georganiseerd door muziekclub N9. Op vier donderdagavonden treden telkens twee groepen op in het sfeervolle Heldenpark in Eeklo.

helden in het park

Helden in het Park - Dag 2

Onesty (BE) / Neco Novellas (MZ)

HIHP geeft af en toe ook kans aan ontluikend talent en dat heeft de 24-jarige jonge dame Tina Sureda Castello, een Belgische met Catalaanse roots, ongetwijfeld in huis. Ze groeide op in een muzikale familie en zong al op haar zesde in het koor van de Antwerpse kathedraal. Twee jaar later schreef ze al haar eerste liedjes. Als tiener raakte ze in de ban van de reggaemuziek. Eerst zong ze op haar eentje bovenop de instrumentale b-kanten van 45-toeren plaatjes (het zogenaamde toasten), maar eens goed thuis in de reggaescène formeerde ze haar eigen groep. Toen Reggae Geel en Poppunt vorig jaar de eerste editie opzetten van Catch A Mic, een wedstrijd voor Vlaams reggaetalent, greep ze haar kans. Ze viel op en snel volgden voorprogrammas van de Belgische The Internationals, Dreadzone uit Engeland en de grote Jamaicaan Max Romeo. Nu werd het menens en Tina ging zich dompelen in de sfeer van het eiland waar de reggae ontstond. Begin dit jaar reisde ze naar Jamaica, waar ze voor opnames terechtkon bij gitarist/producer Maka Lox. Ondertussen is er een eerste staalkaartje op cd, Take Your Time, waarop vier nummers te horen zijn. Het is nog even wachten op een full-cd, maar we vonden de tijd rijp om deze dame met pit aan u voor te stellen. Te rubriceren onder rootsy reggae, met enige r&b-invloeden.

De tweede act van de avond Neco Novellas is erg goed bezig. We checkten zijn website en telden voor de zomertournee 2008 (van mei tot begin oktober) niet minder dan 33 concerten. Daarbij het kleine maar fijne HIHP, maar ook het gigantische North Sea Jazz festival. Neco Novellas groeide op in Maputo, de Mozambikaanse hoofdstad, in een erg muzikale familie. Zijn talent was onmiskenbaar en in 1996 mocht hij dankzij een beurs klassieke gitaar en zang gaan studeren in Portugal. Daarna vertrok hij in 2001 naar Rotterdam waar hij zich verder vervolmaakte aan het Codarts Conservatorium. In 2004 kwamen zijn twee broers daar eveneens studeren en het lag voor de hand dat ze samen begonnen op te treden. In 2006 volgden twee zussen, die overvlogen voor de opnames van zijn eerste cd Mita Famba. Die plaat werd goed ontvangen, maar betekende nog niet de grote doorbraak. Muziek maken is één ding, muziek verkopen een ander. Daarvoor is een stevig management nodig en dat vond Neco Novellas pas nadien, toen hij werd ingelijfd in de stal van World Connection (zie ook Sara Tavares, Mariza, Tito Paris ...). Zij brachten zijn nieuwe cd New Dawn – Ku Khata op de markt en deze keer was het wel raak. De plaat ontving de ene na de andere jubelkritiek en laat een veelzijdige mix horen van aanstekelijke Afrikaanse pop met jazz, funk, samba, reggae, rock en zelfs klassiek. Novellas houdt niet van de term wereldmuziek, zelf heeft hij het over ‘universele muziek’. Een wereldster in wording? Zo iemand die binnen afzienbare tijd de grote zalen moeiteloos vult? We hebben geen glazen bol, maar verwonderen zou het ons niet.

Onesty (BE)

Born in Belgium Tina Sureda Castello, also known as Onesty is a multitalented artist.  At the age of six Onesty started to sing in the Antwerp cathedral choir, this experience was the base of her musical evolution. The Sureda family, a spring of vocal talent, surrounded her with music, singing a…

Lees meer

Gratis

donderdag 07.08.2008
deuren 19:00
start 20:00

Heldenpark
Oostveldstraat 91
9900 Eeklo
Bekijk op Google Maps

Ticketinfo