Wij gebruiken cookies. accepteer

do 31.07.2008
Helden in het Park

Helden in het Park

Helden in het Park is een gratis wereldmuziekfestival, georganiseerd door muziekclub N9. Op vier donderdagavonden treden telkens twee groepen op in het sfeervolle Heldenpark in Eeklo.

helden in het park

Helden in het Park - Dag 1

Orchestre International du Vetex (BE/FR) / La Xula (ES/UK)

Veel en schoon volk op het podium op de openingsavond, met twee groepen uit de stal van platenfirma, managementbureau en boekingskantoor Via Lactea. Eerst is er Orchestre International du Vetex, een fanfare met Vlaamse leden uit Kortrijk, Waalse uit Doornik en Franse uit Rijsel. In december waren ze nog te zien in cc De Herbakker tijdens een Europalia-festival en toen zei iedereen: “Die moeten terugkeren, het liefst naar HIHP.”. Zo geschiedt, het duurde niet lang. Het Vetex-orkest is een fanfare nieuwe stijl met een geheel eigen repertoire, een bont allegaartje met invloeden uit de Balkan, de zigeunermuziek, klezmer, ska, polka, java, latino e.d. De groep werd opgericht in 2004 en al in 2005 verscheen een eerste cd/dvd Le Beau Bazar. Ondertussen is er ook een tweede cd Flamoek Fantasy, die vorig jaar uitkwam. Ook op die plaat zijn alle nummers van huiscomponist/trompettist/pianist Thomas Morzewski. Op Flamoek Fantasy nemen ze de luisteraar mee op een virtuele wereldreis, waar zowel plaats is voor momenten van feestelijke uitbundigheid als diepe ontroering. In vier jaar tijd werd deze bende van zo’n twintig man een hechte groep van copains, die zowel marcherend op straat als op het podium van jetje geven. Ondertussen traden ze al meer dan 200 keer op, in België en Frankrijk, maar ook tijdens tournees in Italië, Oostenrijk, Polen, Duitsland en Nederland. Orchestre International du Vetex werd begin jaar dit jaar door de lezers van muziekmagazine Beyond verkozen tot meest veelbelovende wereldmuziekact van België en Nederland. Hun geluid wordt omschreven als ‘imposant’ en men spreekt van een ‘feestbende bij uitstek’. U zult wel horen en zien waarom.

Daarna volgt La Xula, een groep die momenteel vooral in Engeland furore maakt. Twee dagen na hun concert in het Heldenpark staan ze op het Dranouter Folkfestival, waarna hun naam en faam ook in België volop gemeengoed zou moeten zijn. Centrale figuur van La Xula is de Spaanse zangeres Monte Palafox. Nadat ze in haar thuisland ervaring opdeed als actrice, trok ze in ’94 naar Londen om er jazz te studeren. Het was daar dat ze met internationale vrienden La Xula oprichtte. Ze speelden overal waar ze maar konden en namen in Barcelona in 2002 een eerste cd op, in eigen beheer. Maar het is pas sinds hun tweede cd In X-ile, die vorig jaar uitkwam, dat vele ogen op hen zijn gericht. Het is een aparte plaat, waarop heel wat invloeden samenkomen. Flamenco wordt gemengd met Moorse klanken, wat op zich nog niet zo bijzonder is. En dan duikt opeens een tangomelodie op, die wordt afgewisseld met enige hiphoprhymes. Mestizo, denk je dan. En er zijn inderdaad gelijkenissen met groepen als Ojos de Brujo of die andere (recent gesplitte) Via Lactea-band Amparanoia. Beide ook met een zangeres als frontvrouw, maar La Xula is wat theatraler en hoewel natuurlijk een feestband, zit er ook een zwart randje aan. Hun teksten neigen soms zelfs naar gothic, zangeres Monte lijkt haar eigen demonen te moeten bezweren. Nadat ze vorig jaar door BBC Radio 3 werden uitgenodigd voor het Womad festival (het grootste wereldmuziekfestival in Engeland) begon hun grote sprong voorwaarts. We boekten La Xula net op tijd, ’t is te zeggen, nu we ze nog kunnen betalen.

 

Orchestre International Du Vetex (BE/FR)

They started up as a kind of temporary marching brassband that wanted to save an abandoned old textile factory in the Flemish town of Kortrijk. But since their start in 2004, they became one of the finest and hottest worldmusic acts from Belgium and France. From an acoustic brassband playing wed…

Lees meer

Gratis

donderdag 31.07.2008
deuren 19:00
start 20:00

Heldenpark
Oostveldstraat 91
9900 Eeklo
Bekijk op Google Maps

Ticketinfo