Wij gebruiken cookies. accepteer

Bert dockx Ottla (BE)


JazzLab bestaat 25 jaar. Met JazzLab 2.5 presenteren we een doorsnede van een kwarteeuw Belgische jazz, met een blik op de toekomst. Vier toonaangevende muzikanten krijgen vrij spel om een gloednieuw project te lanceren. In februari is het de beurt aan Bert Dockx. De frontman van Flying Horseman en Dans Dans keert terug naar zijn jazzroots. De zanger-gitarist die nog nooit een slechte recensie kreeg, bouwde de voorbije 15 jaar aan een oeuvre dat zowel in een alternatieve rockomgeving als in jazzkringen bewonderd wordt. Voor zijn carte blanche voegt hij het hedendaags jazzproject Ottla toe aan zijn reeds imposante carrière.

Bert Dockx gaat nooit over één nacht ijs. Wie hem kent van zijn intense solo's tijdens de concerten van Dans Dans zal er misschien van opkijken, maar Dockx is een zeer bedachtzaam artiest. Bij het schrijven van zijn allereerste nummer vroeg hij zich al af waarom hij niet in het Nederlands zou zingen. Toch heeft het meerdere jaren en een handvol Engelstalige platen met Flying Horseman geduurd vooraleer hij zich klaar voelde om zijn Nederlandstalige debuut Strand uit te brengen. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat deze man, die zijn jonge jaren sleet op de Jazz Studio en aan het Brusselse conservatorium, zijn tijd nam om een volbloed jazzproject op de rails te zetten.

Dans Dans bouwde in de beginjaren een bescheiden cultreputatie op met eigenzinnige versies van onder meer Duke Ellington, John Zorn, Nick Drake en Ennio Morricone. Gaandeweg werd meer eigen repertoire toegevoegd en kwam de avantgarde jazzrock-met-americana-knipoog van Dockx en zijn kompanen tot volwassenheid. Daarna bewoog de gitarist zich nog meer richting rock met de oprichting van het meermaals gelauwerde Flying Horseman. Gerijpt door deze ervaringen riep hij het Nederlandstalige soloproject Strand in het leven en momenteel werkt hij aan een soloplaat onder eigen naam. Ondertussen werden zowel Flying Horseman als Dockx zelf meermaals genomineerd voor Music Industry Awards (MIA's).

Met zijn nieuw project, Ottla, belijdt Dockx zijn liefde voor de jazz. De band heeft een eerder ongewone bezetting: gitaar, twee saxen, contrabas en twee drummers (waarvan er één dubbelt op diverse synths en elektronica). Een eclectische bende waarvan ieder lid in meer of mindere mate een voet in de jazz heeft, maar evengoed actief is in diverse andere genres. Samen gaan ze op verkenning binnen een gevarieerd oeuvre: composities van grootmeesters waaraan Bert zijn liefde voor de jazz heeft te danken (Thelonious Monk, Sun Ra, Herbie Nichols, Duke Ellington, Alice Coltrane, ...), aangevuld met verrassend eigen werk. Sleuteltermen zijn spontaniteit, intensiteit, interactie, spelplezier, openheid naar andere genres (vrije improvisatie, rock, ambient, blues, ... ), verrassende arrangementen, indringende atmosferen, ...

Bezetting:
Bert Dockx (gitaar)
Frans Van Isacker (altsax)
Thomas Jillings (tenorsax)
Nicolas Rombouts (bas)
Louis Evrard (drums, percussie)
Yannick Dupont (drums, percussie, elektronica)