Wij gebruiken cookies. accepteer

Steiger (BE)

De Gentse groep Steiger is een jazztrio, maar niet in de klassieke zin van het woord. Steiger houdt van variatie en laat zich inspireren door uiteenlopende genres als jazz, rock, pop, klassieke muziek en elektronische muziek. De groep probeert het evenwicht te bewaren tussen compositie en improvisatie. Op een experimentele manier en met behulp van elektronica.

Steiger wordt gezien als één van de pioniers van de Belgische jazz crossover scene. De groep is inmiddels zes jaar actief en is sinds kort ook te zien op de belangrijkste Vlaamse jazzpodia van Vlaanderen, wat de nodige aandacht en positieve reacties met zich meebracht.

Het is nu reikhalzend uitkijken naar het nieuwe album 'Give Space'. Release op 14 september via Sdban Ultra. 'Give Space' is opgenomen op zeven verschillende locaties. De sound van Steiger past in of gaat de confrontatie aan met deze ruimtes, gevat in een dialoog waarbij sound en sfeer centraal staan. In een zoektocht naar het onvoorspelbare krijgen field recordings, reverb en ambient een speciale, essentiële plek toebedeeld in de dialogen met de ruimtes. Met als gevolg dat de ruimtes fungeren als een vierde groepslid. De muziek van het trio ligt soms geheel vast maar is anderzijds ook volledig vrij. De muzikale reis verandert constant van koers, de wereld van Steiger kent vele gezichten.

"Het aspect ruimte en de invloed van een ruimte op muziek vinden we als muzikanten heel erg interessant. Daar willen we ons blijven in verdiepen op een intense manier. In een klassieke studio streef je naar het best mogelijke resultaat wat sound betreft. De invloed van zo'n ruimte kan je reduceren tot één welbepaalde sound en omgeving waarin muziek zich kan ontwikkelen. Dat klassieke patroon willen we doorbreken. We streven naar live opnames zonder publiek waarbij we per locatie een sound creëren, afhankelijk van de ruimte."

De voorbije zes jaar heeft Steiger zijn sound verfijnd in café's, clubs en op festivals in gans België. In 2016 verscheen hun eerste EP. Een jaar later was debuutalbum 'And Above All' (El Negocito Records) een feit.

Steiger was vorige zomer de winnaar van Jong Jazztalent Gent, wat het mogelijk maakte om het 'Give Space' project mogelijk te maken. Bewust zijn van het moment in een gegeven tijd en ruimte vormde de kern van het muzikale verhaal van Steiger. De grenzen tussen een industriële en natuurlijke sound vervaagden. Het resultaat is een mix van de onlosmakelijke atmosfeer van de ruimtes, de geluiden, het moment dat zijn werk doet en de co-relatie met de opgenomen muziek.

"Die ruimtes kunnen zowel binnen als buiten zijn. Die nieuwe omgeving zal met andere woorden dienst doen als een vierde instrument. Hierbij willen we al spelend op onderzoek gaan door de ruimtes onze muziek te laten beïnvloeden en vice versa. Bij dit proces hebben we zeven composities op zeven verschillende locaties opgenomen."

De drie muzikanten die deel uitmaken van Steiger hebben allemaal een jazzachtergrond. Meer zelfs: hun muzikale scholing in Belgie (Gent, Antwerpen) en Scandinavië (Goteborg, Kopenhagen) heeft Steiger de blik doen verruimen om vele verschillende genres te ontdekken en onder de knie te krijgen. Het heeft Steiger ook geholpen om hun eigen muziek op een meer gevoelsmatige manier te benaderen. De drie leden van Steiger zijn al enige tijd betrokken bij verschillende projecten, in uiteenlopende genres, alsook in het theater. Met als gevolg dat de groep er nu in slaagt een relevante artistiek prestatie neer te zetten.

In september is Steiger één van de 12 jazzbands die op het het prestigieuze 12 Points Festival in Dublin mag spelen.
12 Points is een belangrijk en uniek netwerkfestival voor festivalboekers en jazzmedia.

Steiger dat zijn: Gilles Vandecaveye (keys), Kobe Boon (bas) en Simon Raman (drums).