Wij gebruiken cookies. accepteer

do 21.08.2008
Helden in het Park

Helden in het Park

Helden in het Park is een gratis wereldmuziekfestival, georganiseerd door muziekclub N9. Op vier donderdagavonden treden telkens twee groepen op in het sfeervolle Heldenpark in Eeklo.

helden in het park

Helden in het Park - Dag 4

Pas Mal + (CD) / Kwani Experience (SA)

In de beginjaren van HIHP stond er een paar keer een Congolese soukousgroep op de affiche. We herinneren ons bijzonder enthousiaste avonden met bv. Formule 1 en Promuzika Attack Kumando. Nu nemen we de draad terug op met Pas Mal+, Brusselse Congolezen uit de Matongéwijk. Deze groep werd in 1994 opgericht door gitarist Jean-Paul Kilosho en zanger Yannick Koy. Ze startten als een typische rumba-soukous band, maar evolueerden naar een werkelijke Afrikaanse wereldmuziekact, waarin ook invloeden uit Cuba, de Caraïben en Brazilië doorklinken. Maar ze zingen wel doorgaans in het Lingala, waardoor het Congolese element toch prominent aanwezig blijft. De leden verdienden hun sporen ook in andere bands (Afro Sound Stars, Formule 1, Afro-Soukous, Zap Mama) en als groep fungeerden ze vaak als begeleiders van sterren als Papa Wemba of Tabu Ley Rocherau. Hoogtepunten uit hun carrière tot nu toe waren hun concerten tijdens Couleur Café en Francofollies en de documentaire die de RTBF over hen maakte in 2004. Ambiance gegarandeerd!

Kwani Experience stond begin april in N9 villa voor een eerste Belgische concert. Niet lang geleden, maar ze overtuigden dermate dat we ze in het kader van hun derde Europese tournee graag nog eens terug naar Eeklo halen. Deze zevenkoppige band komt uit Soweto, Johannesburg, de grootste metropool van Zuid-Afrika. Net zoals in de andere grootsteden van de wereld is urban er momenteel het prominente geluid. Urban? Jazeker, de dansbare combinatie van soul, funk, hiphop, reggae en nu-jazz. In hun geval verdelen ze de porties quasi gelijk en komen daar ook nog wat Afrikaanse invloeden bij. Nu eens voert de ronduit fantastische zangeres Nosisi de troepen aan, dan weer neemt de humoristische rapper Kwelagobe het van haar over om het publiek op te zwepen. Kwani Experience ontstond in 2004 en is ondertussen goed voor 2 cd’s The Birth of the Mudaland Funk (’05) en Live After Birth (’07). De cd’s zijn prima, maar het is pas live dat de groep echt tot zijn recht komt. De muzikanten lopen mekaar niet voor de voeten, maar nemen het mooi van mekaar over en steeds gebeurt er wel iets op het podium. Hun set is evenwichtig opgebouwd. Het merendeel van de nummers is up tempo, maar men durft afwisselen, o.a. met een aangrijpend anti-oorlogslied. De boodschap is positief, maar Kwani Experience mikt vooral naar de benen. Zoals we het natuurlijk willen voor een afsluiter van HIHP.

Gratis

donderdag 21.08.2008
deuren 19:00
start 20:00

Heldenpark
Oostveldstraat 91
9900 Eeklo
Bekijk op Google Maps

Ticketinfo