Wij gebruiken cookies. accepteer

do 14.08.2008

Helden in het Park - Dag 3

Ras Iba & Tuff Lion (US) / Ernest Ranglin meets The High Notes (JM/NL)

Een avondje reggae dat ook veeleisende gitaarliefhebbers zou moeten kunnen bekoren. Want het toeval wil dat we twee van de meest verfijnde Caribische gitaristen op één avond kunnen presenteren. Beginnen we bij multi-instrumentalist, zanger, componist en producer Tuff Lion, een veteraan met meer dan 25 jaar ervaring. Hij dook op aan de zijde van Jamaicaanse groten als The Itals, Junior Marvin en The Abyssinians, hoewel hij zelf afkomstig is uit de (US) Virgin Islands. In eigen land werkte hij o.a. met topnaam Midnite. Hij stond steeds ten dienste, maar vorig jaar verscheen dan toch zijn lang verwachte eerste soloplaat Utterance: A Testament. Een sterk staaltje van zijn kunnen en een aanbevolen roots reggaeplaat. Tuff Lion brengt, naast zijn eigen band, ook zijn goede vriend Ras Iba mee. Die kennen we, want drie jaar geleden stond hij al eens op HIHP, toen met Bambu Station. Misschien herinnert u zich hem nog vanwege zijn extreem lange dreadlocks? Iba bracht tot nu toe twee solo-cd’s uit Jah Lion (Children of the Nile) uit 2003 en Many Lives uit 2006. Tevens is hij te horen op de verzamel-cd Talkin’ Roots – Volume 1 uit 2001, een plaat die nu al omschreven wordt als ‘a modern classic’.

En dan - en dit is groot nieuws waarvan monden openvallen - volgt de onnavolgbare Ernest Ranglin, zondermeer een Jamaicaanse legende én een geval apart. Deze uitzonderlijke en qua geluid zeer herkenbare, nu 76-jarige gitarist speelde in de vroege jaren vijftig vooral jazz, vaak met de toen piepjonge pianist Monty Alexander in de buurt. Van ska, laat staan reggae, was toen nog geen sprake. De wieg van de ska stond eind van de jaren vijftig in Coxsone Dodd’s Studio One en u raadt het, Ernie Ranglin was erbij. Al in ’58 nam hij een single op met Chris Blackwell, het allereerste plaatje dat ooit uitkwam op Island Records! Hij stond in de oerversie van The Skatalites en werkte begin jaren zestig met o.a. Prince Buster en The Wailers. Ranglin proefde voor het eerst van het grote succes toen hij naar Engeland verhuisde en er in ‘64, met zangeres Millie Small, het luchtige overbekende My Boy Lollipop opnam. Goed voor de geschiedenisboeken, want dit nummer werd het allereerste Jamaicaanse liedje dat internationaal hoog scoorde. Maar hij bleef ook in de jazz actief. Zo werd hij huisgitarist van Ronnie Scott’s jazzclub in Londen, hij is o.a. te horen op een live opname uit ’66 van Sonny Stitt in deze club. Nadien tourde hij internationaal met Jimmy Cliff, één van de grootste reggaesterren van de jaren zeventig. Tijdens één van die tournees belandde hij in Senegal, waar zich een nieuwe muzikale wereld voor hem opende. Na jaren van touren en studiowerk was er in ’96 opeens de cd Below The Bassline, de perfecte synthese van jazz en reggae. Opeens stond zijn naam weer op het voorplan, een positie die hij niet meer zou verlaten. Cd na cd volgden, stuk voor stuk toppers als Memories Of Barber Mack (’97) of Gotcha! (’01). De liefde voor Afrikaanse muziek kwam tot uiting op cd’s als In Search Of The Lost Riddim (’98) en Modern Answers To Old Problems (’00). In ’98 stond Ranglin al eens eerder in België (AB/Brussel), toen voornamelijk begeleid door Senegalese muzikanten uit Baaba Maal’s groep. Nu komt Dr. Ernest voor amper drie concerten terug naar Europa. Deze keer met een ska/reggae/jazz repertoire, waarvoor hij zich laat begeleiden door de uitstekende 10-koppige Nederlandse (Rude Rich &) The Highnotes.

Ernest Ranglin (JM)

In 1948 maakte hij deel uit van het orkest van Val Bennett.[1] In de jaren vijftig werkte Ranglin in Studio One, een opnamestudio in Kingston. Hij verwierf internationale bekendheid toen hij in 1964 naar Londen verhuisde en negen maanden als vaste gitarist in de jazzclub van Ronnie Scott werkte.…

Lees meer

Gratis

donderdag 14.08.2008
deuren 19:00
start 20:00

Heldenpark
Oostveldstraat 91
9900 Eeklo
Bekijk op Google Maps

Ticketinfo