Wij gebruiken cookies. accepteer

Dijf Sanders (BE)

Bezwerende gezangen, field recordings en eigenzinnige interpretaties van volksliederen uit Georgië

De Belgische producer en geluidskunstenaar Dijf Sanders kondigt een nieuw album 'SUPRA' aan. Zijn tweede album op het Unday Records label is een diep-emotionele elektronische reis door een universum dat gedrenkt is in de melancholie van de Georgische muziektraditie.

De eerste single 'Waters of Chailuri' is nu beschikbaar voor streaming. Het is langzame, spaced-out elektronische folk die onder de huid kruipt. De volledige EP wordt op vrijdag 10 november uitgebracht op 12" vinyl, via Bandcamp en alle digitale platforms door NEWS Distribution.

OVER SUPRA

De Belgische producer Dijf Sanders blijft verwonderd over de buitenwereld en gaat steeds op zoek naar inspiratie buiten zijn comfortzone. Na geprezen albums gebaseerd op field trips naar Indonesië (Java, 2017) en Nepal (Puja, 2020) werd hij dit keer uitgedaagd door de traditionele gezangen uit Georgië. Met open ogen en oren dook hij diep in de Georgische geluiden, de mensen en het erfgoed en reisde in 2022 naar het Euraziatische land in de zuidelijke Kaukasus. De field recordings en indrukken van deze reis vormen de blauwdruk voor nieuwe, zorgvuldig uitgewerkte composities, die nadien rijpten in zijn studio en het oorspronkelijke bronmateriaal overstegen in tijd en ruimte.

SUPRA biedt negen uiteenlopende elektronische experimenten die variëren van spaced-out folk, etherische trance, ambient met gevoel voor drama en sublieme elektronica die nauw aanleunt bij de energie van 90's IDM. Verbonden door dynamiek en diepte in sound design, is dit elektronische muziek met een weemoedig hart: alle tracks delen een oergevoel van nostalgie waarin traditionele muziek uit het Georgische moederland baadt. Van een pastoraal liefdeslied over een buffel (Mingrelian Song) of een ceremoniële bruilofthymne (What You Give Away Is Yours, What You Don't Is Lost) tot een slaapliedje (Bird's Milk)... Georgië is een land van contemplatieve zang en de muziekscene wordt vandaag nog steeds met trots aangevoerd door vocalisten en harmonische koren.

Met de hulp en opnameapparatuur van het Folklore State Centre (Tbilisi) en in samenwerking met het Europalia Georgië festival, vond Dijf Sanders hedendaagse koren bereid om hun stemmen te lenen voor dit project. Naast deze voice samples leverde ook het Georgische platteland en haar natuur bronmateriaal voor meer samples en texturen. De naam van de plaat verwijst naar het traditionele Georgische feest waarbij een grote tafel gevuld wordt met eten, drinken en zang.

MEER OVER DE EERSTE SINGLE

De eerste single 'Water of Chailuri' opent met de mystieke klanken van een chianuri, een traditioneel Georgisch strijkinstrument, gevolgd door bezeten vocal samples en de lichtheid van een ARGON 8 Modal synth. Synth-heavy drama ontvouwt zich wanneer de off-beat harmonische gezangen als herauten een verloren zaak in oorlogstijd aankondigen. Het nummer is opgenomen in het Folklore State Centre en bevat stemmen van het Amer-Imeri Folk Etnic Ensemble.

QUOTE: "Het was een uitdaging om te werken met deze polyfone harmonische gezangen als bronmateriaal voor de sampling vanwege het voortdurend verschuiven en mengen van melodieën. Vanwege hun ongeëvenaarde emotionele puurheid werden vaak alleen stukjes en beetjes van deze vocal samples gebruikt of dienden de toonaarden als inspiratie voor een nieuwe partituur met instrumenten in mijn studio. Ik bezit deze originele liedjes niet, ik liet me inspireren door deze wereld. Ik weigerde pure covers te maken omdat de originele songs naar mijn mening al perfect klonken. Dat zou godslastering zijn geweest."

foto Dijf Sanders © Francis Vanhee