Wij gebruiken cookies. accepteer

Artist in Residence 2017: ANSATZ DER MASCHINE (BE)

Ansatz der Maschine - Albumrelease concert "Tunguska"

In 1908 vond bij de Siberische rivier "Tunguska" een enorme explosie plaats.  In een omtrek van 40  km werden alle bomen doormidden geknakt en de schok met een kracht van 15 atoombommen was voelbaar tot 200 km ver.... Alleen, er werd nooit een inslagkrater gevonden.  Door de weinige ooggetuigen blijft het dan ook een mysterie wat de oorzaak van deze ontploffing was.  Het inspireerde Ansatz der Maschine om, met deze explosie als metafoor een nieuw Album te maken over hoe een gebeurtenis tegelijk een gigantische en ook slechts een erg relatieve impact kan hebben. Live kneedt deze 7 koppige band dit album tot   een poëtisch en filmisch concert waarin  folktronica, neoklassiek en knisperende elektronica verweven worden tot een warme en bevreemdende wereld.  De klank schiet in surround door de ruimte, want ook achter het publiek staan boxen en  ook de live visuals nemen de toeschouwer mee op een beklijvende en warme melancholische trip.

Ansatz der maschine is:

Seraphine Stragier:  Cello / Harp
Sophia Ammann: Vocals
Jan Dhaene: Drums / Piano
Gianni Marzo: Gitaar
Wouter Mattelin: Lapsteel / zingende zaag
Sander Lambrecht: Bas / Elektronica
Mathijs Bertel: Viool, Rhodes, Elektronica, Vocals, Visuals

//////

Ansatz der Maschine is in 2017 Artist in Residence bij muziekclub N9. Ansatz der Machine begon ruim een decennium geleden als het indietronicaproject van Mathijs Bertel, maar gaandeweg koos hij voor een meer ambachtelijke aanpak en introduceerde hij meer muzikanten met een brede waaier aan 'echte' instrumenten.

Zijn eerste twee cd’s (‘The Postman Is A Girl’ en ‘Painting Bad Weather On Her Body’) waren nog voornamelijk instrumentaal. Vanaf derde plaat ‘Heat’ evolueerde Ansatz der Maschine echter naar even dromerige als ideeënrijke songs. Vierde plaat ‘Tattooed Body Blues’ verscheen in 2015. Mathijs Bertel heeft zich nooit als een conventionele singer-songwriter beschouwd. Hij vergelijkt zijn rol bij Ansatz liever met die van een architect of een regisseur.

Ansatz der Maschine zal een jaar lang aan een nieuw concept werken in N9 villa. Daarbij kiest de band voor een wel heel speciaal extra instrument: N9 villa zelf. De ruimte wordt beschouwd als een gigantische klankkast en Mathijs en co zullen hun sound uitpuren en aanpassen aan de akoestiek van de zaal. Het resultaat wordt een show op het einde van het jaar, in uitgebreide bezetting. Daarbij komen er niet alleen luidsprekers voor, maar ook achter én boven het publiek. Met deze surroundopstelling wil Ansatz der Maschine zijn verhaal nog beter vertellen.

foto Ansatz der Maschine © Ward Dhoore